Кожата на тялото Ви има бариерна функция, която го предпазва от вредни елементи. Ежедневно, тя е изложена на контакт с чужди субстанции – алергени, замърсители и дразнители, като всички те биха могли да активират самозащитната й реакция.

Кожни алергии

Когато се задейства алергия на кожата, кожата реагира със самозащитна реакция, като обикновено тя води до освобождаването на хистамин в организма – причината за възпаление и раздразнение на кожата, дискомфорт или други нежелани кожно-алергични симптоми като сърбеж, зачервяване, подуване, уртикария или кожни обриви. За облекчаване на симптомите на кожен сърбеж, може да се използва антихистаминов лекарствен продукт, който да блокира действието на хистамина.

Какво причинява кожните алергии?

В ежедневието си имаме постоянен досег с множество алергени и потенциални причинители на кожни алергии. Някои от тези алергени имат естествен произход (напр. полени, прах, животни), но много от причинителите на кожни алергии се крият в създадени от човека стоки и продукти, които съдържат елементи като никел или химични вещества, като препаратите за почистване на дома например.

Козметични и почистващи продукти

Някои от съставките, съдържащи се в парфюми, козметика и почистващи продукти, могат да причинят кожни алергии. Ако забележите неблагоприятна кожна реакция непосредствено след употребата на нов продукт, вероятно се касае за алергия. Запомнете продукта, който сте използвали върху засегнатото място, и разучете състава му.

Тъкани, материи и животни

Кожна алергия може да се появи при директен контакт с определен вид облекло, тъкани (естествени или синтетични) или животински косми. Подобна реакция може да се изрази под формата на сърбящи пъпки, обриви или зачервяване на кожата. При някои хора се наблюдава остра кожна реакция при контакт с вълна, при други тя е провокирана от досег с кучешки или котешки косми.

Храна и хранителни фактори

Определени храни, съставки или хранителни фактори могат да причинят появата на алергии или неблагоприятни кожни реакции. Кравето мляко, яйцата, пшеницата и рибата, например, се споменават често като причини за кожни алергии. Воденето на дневник ще Ви помогне да установите връзката между определени храни, които сте консумирали и наблюдаваните кожни реакции.