Комарите са едни от най-неприятните хапещи насекоми. Рядко ще почувствате самото ухапване, но предизвиканите от него кожни реакции (възпаление и сърбеж) могат да причинят значителен дискомфорт.

Защо хапят комарите?

Комарите хапят, тъй като се нуждаят от протеините, които се съдържат в кръвта, за да произвеждат яйцата си. При ухапване, комарът пробива кожата и смуче кръв чрез подобна на хобот част от устния си апарат. Кръвозагубата е малка, но слюнката на комара причинява дразнене на кожата, което може да доведе до неприятно усещане и сърбеж.

С какво хората привличат комарите?

Основни причини, поради които хората привличат комарите:

  • Въглероден диоксид: Комарите могат да усещат въглеродния диоксид, който хората издишват и това ги привлича.
  • Топлината и мириса на тялото: Комарите са чувствителни към топлината, затова биват естествено привлечени към хора с по-висока телесна температура. Специфичните миризми на тялото и потта също ги привличат.
  • Кръвна група 0: Хората с кръвна група 0 по-често стават жертва на комарите, отколкото хората от други кръвни групи. Направено проучване показва, че хората с кръвна група 0 са два пъти по-уязвими от тези с кръвна група В, а кръвна група А е дори по-непредпочитана за комарите и от В.

Ухапвания от комари – какво е добре да знаете

При ухапване, имунната система на тялото „разпознава” слюнката на комара като заплаха и това отключва самозащитните ѝ реакции. При тяхното активиране се освобождава хистамин. Той причинява раздразнение или възпаление на кожата, често пъти последвано и от обрив. В случай, че ухапването не се третира, обичайно сърбежът продължава в рамките на няколко дни преди да отшуми, а мястото на ухапването заздравява по естествен път.

Ухапвания от комари и неудържимото желание да се почешем

При чесане на ухапаното място, рискът от инфекция или възпаление на кожата се увеличава, тъй като това създава благоприятни условия за бактериите да проникнат през разранената повърхност на кожата. Чесането и придружаващото кожно възпаление могат да доведат до образуването на малки подутини върху кожата, които обикновено парят или сърбят. За децата може да е особено трудно да устоят на желанието да се почешат, но е важно да не се допуска да го правят. Използването на антихистаминов лекарствен продукт може да облекчи сърбежа на кожата.