За много хора слънчевото време е повод за радост – слънцето спомага за освобождаването на серотонин от мозъка, известен още като хормон на щастието и стимулира произвеждането на витамин D от тялото, който е важен за костите. Слънцето е полезно и необходимо, но също така крие някои рискове за здравето на кожата.

Опасностите за кожата при излагане на слънце

Кожно възпаление (слънчево изгаряне)

Ако кожата бъде изложена твърде продължително на слънце може да почервенее и да стане болезнена. Това е слънчево изгаряне и е причинено от разрушителното действие на ултравиолетовата радиация (UV лъчи), излъчвана от слънцето. Много хора не знаят, че слънчевото изгаряне представлява остро възпаление на кожата (медицинското му название е dermatitis solaris).

Разширяването на кръвоносните съдове води до увеличаване на кръвния поток в засегнатите места и може да доведе до редица неприятни симптоми, като:

  • Усещане за парене
  • Сърбеж
  • Подуване
  • Зачервяване
  • Образуване на мехури.

Как да се наслаждавате на слънчевите лъчи разумно

Бъдете внимателни с времето, което прекарвате на слънце

Избягвайте излагането на слънце между 10 сутринта и 3 следобед, когато UV лъчите са най-силни. Носете леко облекло, което осигурява защита, като блузи с дълъг ръкав, шапки и слънчеви очила. Най-малките деца трябва да се пазят от директно излагане на слънце (т.е. да стоят на сянка).

Изберете подходяща слънцезащитна козметика

Изборът на широкоспектърен слънцезащитен продукт ще Ви помогне в осигуряването на защита от вредните ултравиолетови лъчи. Когато избирате слънцезащитна козметика, колкото по-светла е кожата Ви, толкова по-висок слънцезащитен фактор (SPF) Ви е необходим.

Използвайте активно слънцезащитната козметика, която сте избрали

Нанасяйте слънцезащитен крем 15-30 минути преди излагане на слънце и/или когато се налага. Нанасяйте повторно най-малко на всеки 2 часа, особено след плуване, физически упражнения, подсушаване с кърпа, активно изпотяване или продължително излагане на слънце. Не се заблуждавайте, че защита Ви е необходима само в горещите слънчеви дни, изгарянето може да се случи дори при облачно време или при студ и сняг (не забравяйте да използвате слънцезащитни продукти, когато карате ски!).

Как да третирате слънчевото изгаряне

Винаги взимайте всички възможни мерки, за да предпазите Вас и семейството Ви от негативните последици от прекомерното излагане на слънце. Все пак, ако това се случи, тялото може да активира самозащитните си функции чрез произвеждането на хистамин. Хистаминът предизвиква кожна реакция и е възможна появата на сърбеж. Антихистаминовите продукти за локално приложение могат да помогнат за намаляване на ефекта от хистамина, като по този начин осигуряват облекчаване на сърбежа, свързан със слънчевото изгаряне.